CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, March 29, 2009

Laksam



Bahan Laksam

200 g tepung beras

550-600 ml air

Minyak untuk melengser

Bahan Kuah

600 g ikan kembung, rebus, ambil isi (blend)

2 liter santan

6 ulas bawang merah(blend)

1cm halia(diblend)

2-3 g serbuk ada hitam (blend)

1 keping asam gelugur

Garam dan gula secukupnya

Kerabu

kacang panjang, timun batang, daun kesum, kubis, taugeh ( dihiris kecil-kecil)

Sambal

cili merah + 3 biji cili kering + garam (diblend)

Cara membuatnya:


1Jerang semua bahan kuah hingga mendidih.

2.Perlahankan api dan renehkan hingga agak pekat.

3. Angkat dan ketepikan.

Untuk laksam

kacau tepung beras dengan garam dan air hingga menjadi adunan yang sebati.
Lengser loyang bulat dengan minyak. Tuangkan sedikit adunan agar membentuk satu lapisan nipis. Kukus selama 3-4 minit atau hingga masak.
Sapukan sedikit minyak pada permukaannya dan gulung ketika masih panas. Hiris setebal 1 cm bila hendak memakannya dengan ulam-ulaman dan kuah.


Share/Bookmark

0 comments: