CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, March 25, 2009

Bihun Sup Berempah



Bahan-bahan
1 bungkus bihun / mee/ koow teow
Sup .
1. 2 paket kecil Perencah sup
2. 1 paket kecil Perencah kurma
3. 5 biji buah pala
4. 2 ketul kulit kayu manis
5. Ayam setengah ekor di potong kecil2
6. batang saderi .
7. garam secukup rasa
8. 2 biji Bawang merah besar.
9. 2 biji Bawang putih
10. sedikit halia
Untuk hiasan .
Bawang goreng
Daun bawang
Daun sup
Sambal cili .
Tumbuk cili hijau letak garam sikit .jgn letak air.
Cara- cara membuatnya.
1. rendam bihun dengan air panas
2. rebung ayam telah d potong tadi bersama dengan bawang putih dan halia yang diketuk.masukkan buah pala dan kulit kayu manis.
3. Rempah sup n kurma dicampur dan di gaul dengan air .(supaya tak berketul bile masuk dlm kuah nanti ) lepas tu masukkan kedlm ayam tadi.
4. masukkan garam secukup rasa
5. goreng bawang merah garing sangat kalau macam dah layu angkat dan masukkan kedlm kuah.
6. bile dah masak masukkan batang saderi yang dipotong nipis.
7. hidangkan .


Share/Bookmark

0 comments: