CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, April 13, 2009

Pandan Layer Cake


resepi ni lia ambik dari pn.noraini punya blog..so lia copy n paste jer dari dia punya resepi .

Bahan-bahan :1 biji kek span pandan bersaiz 9 inci

Bahan Kastad:1000 gm air

125 gm gula

5 helai daun pandan,disimpulkan

110 gm susu cair Carnation/Ideal2 gm mentega (sedikit saja)

1 1/2 sudu teh jeli segera (instant jelly)

85 gm tepung Hoen Kwee (hijau)

50 gm santan serbuk (segera)

Cara Membuatnya :1. Kek span dihiris 3 lapisan. Ketepikan.

2. Satukan semua bahan diatas ke dalam sebuah periuk.

3. Kacau diatas api sederhana hingga pekat dan mendidih. Angkat.

4. Sediakan tin springform atau loose tin bersaiz 9 inci.

5. Masuk lapisan kek pertama.Ia perlu kecil sedikit dari tin.Jika besar potong tepinya.

6. Ambil satu cawan kastad dan tuangkan diatas dan kelilingnya. Ratakan.

7. Buat lapisan kedua dan ketiga.Habiskan kastad. Biarkan sejuk baru masuk petiais.

8. Sejukkan kek 5 jam dalam peti ais sebelum dipotong.

9. Hiaskan mengikut citarasa anda.

Tips:1. Mentega bertujuan untuk kilatkan kastad.

2. Pandan boleh diblend dengan sedikit air.

3. Boleh guna santan segar (250 gm santan, air jadi 800 gm)

4. Tin springform boleh dibuka di tepi.Loose tin boleh dibuka dari bawah.Perlu guna tin jenis ini supaya kek mudah dikeluarkan.

5. Kek perlu disejukkan pada suhu bilik sebelum masuk petiais.


Share/Bookmark

0 comments: