200 g tepung beras
550-600 ml air
Minyak untuk melengser
Bahan Kuah
600 g ikan kembung, rebus, ambil isi (blend)
2 liter santan
6 ulas bawang merah(blend)
1cm halia(diblend)
2-3 g serbuk ada hitam (blend)
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukupnya
Kerabu
kacang panjang, timun batang, daun kesum, kubis, taugeh ( dihiris kecil-kecil)
Sambal
cili merah + 3 biji cili kering + garam (diblend)
Cara membuatnya:
1Jerang semua bahan kuah hingga mendidih.
2.Perlahankan api dan renehkan hingga agak pekat.
3. Angkat dan ketepikan.
Untuk laksam
kacau tepung beras dengan garam dan air hingga menjadi adunan yang sebati.
Lengser loyang bulat dengan minyak. Tuangkan sedikit adunan agar membentuk satu lapisan nipis. Kukus selama 3-4 minit atau hingga masak.
Sapukan sedikit minyak pada permukaannya dan gulung ketika masih panas. Hiris setebal 1 cm bila hendak memakannya dengan ulam-ulaman dan kuah.